This residential project by Nahar Group receives a Five-Star GEM
Real Estate

This residential project by Nahar Group receives a Five-Star GEM

Located at Jacob Circle, one of the busiest parts of Mahalaxmi, Mumbai, Excalibur is a high-end, theme-based residential project. A redevelopment project under the 33/7 scheme, it entailed the construction of two rehab buildings and one for sale. In fact, Excalibur by Nahar is one of the fastest redevelopment projects completed in South Mumbai, says Ajay Nahar, Managing Director, Nahar Projects.

Built on a tight plot with marginal open spaces that were completely concretised, the project makes the best use of the site to accommodate the basic requirements of green building systems, achieving a five-star GEM rating from the ASSOCHAM Council. The building features various passive design strategies, like glass fibre-reinforced concrete panels (GRC) in the parking lot to provide abundant daylight and natural ventilation and greater ceiling heights in the apartments to facilitate thermal comfort for occupants. The implementation of GRC panels as cladding allows substantial amount of daylight and airflow in enclosed spaces while shielding users from external weather conditions, resulting in minimising the need for mechanical ventilation and lighting.

Incorporating sustainable features is essential to reduce the impact of buildings on the environment. This project has implemented a range of sustainability features to enhance the well-being of residents and minimise the environmental footprint...

To read the full coverage, CLICK HERE.

Located at Jacob Circle, one of the busiest parts of Mahalaxmi, Mumbai, Excalibur is a high-end, theme-based residential project. A redevelopment project under the 33/7 scheme, it entailed the construction of two rehab buildings and one for sale. In fact, Excalibur by Nahar is one of the fastest redevelopment projects completed in South Mumbai, says Ajay Nahar, Managing Director, Nahar Projects. Built on a tight plot with marginal open spaces that were completely concretised, the project makes the best use of the site to accommodate the basic requirements of green building systems, achieving a five-star GEM rating from the ASSOCHAM Council. The building features various passive design strategies, like glass fibre-reinforced concrete panels (GRC) in the parking lot to provide abundant daylight and natural ventilation and greater ceiling heights in the apartments to facilitate thermal comfort for occupants. The implementation of GRC panels as cladding allows substantial amount of daylight and airflow in enclosed spaces while shielding users from external weather conditions, resulting in minimising the need for mechanical ventilation and lighting. Incorporating sustainable features is essential to reduce the impact of buildings on the environment. This project has implemented a range of sustainability features to enhance the well-being of residents and minimise the environmental footprint...To read the full coverage, CLICK HERE.

Related Stories

Gold Stories

Hi There!

Now get regular updates from CW Magazine on WhatsApp!

Click on link below, message us with a simple hi, and SAVE our number

You will have subscribed to our Construction News on Whatsapp! Enjoy

+91 81086 03000

Join us Telegram

Reach out to us

Call us at +91 8108603000 or

Schedule a Call Back