Mumbai’s Tea Villa Café by Studio ASA
Interiors

Mumbai’s Tea Villa Café by Studio ASA

Designers Ankit Savla and Bhumika Sukhadia designed this 2050 sqft. café with a theme of accentuated volumes following the client’s (NYASA Technologies) brief that each time a customer walks out of the café, they should want to come back to sit in a different kind of seating in a different corner.

The design approach


The designers visited the location of the café and initiated their research to create a design according to the stakeholders and their need. They understood the kind of clientele that would visit this café and figured that there would be all kinds of people coming in, from lone freelancers to girl gangs to families.


To cater to these various groups, they decided to strategically plan seating arrangements that could offer the variation, could help groups seat while individuals and couples could have their personal space too. There was a seat for everyone. Instead of fearing the low height, the designers played with the low volumes and accentuate the low height spaces.

Furniture of the café

In collaboration with their in-house product and furniture manufacturing studio - OPEcrafts the Studio ASA team conceptualised 14 assemblages of seating setups.


Each assemblage in this café consists of a unique anthropometric variation in seating, table & lighting fixture. To make the space feel more homely, a mixed palette of colours is used throughout. The soft white texture of the birch has been made lively by throwing bands of 24 colours of them.

The rear space behind the pods has been designed to limit decibel levels of large groups and offer them some amount of privacy. To make this rear space unique, one of the largest pieces of consciously sourced, 18-foot long, single piece of East Indian Walnut table is housed to seat up to 24 people at a time and also work as a community table otherwise.


One of the most attractive of all these assemblages is the quirky, double-decker pods. With space to crawl into and snuggle with your loved ones to a place to climb onto and feel like a kid on a bunk-bed peeping all over this spot was designed for people to be as they like.

Floor

The 1400 sq ft of the seating area of the café is divided into three typologies viz. a central serpentine aisle, floating floors for people to unwind and laze, and raised platforms to create zones for small groups. 


A parameterized flooring pattern has been developed by the team, cut and laid in-situ to define the main serpentine aisle and also keeping it clear from obstacles to assure easy fire escape. Further, the floating floors are cushioned and designed to sit directly while the raised platforms have furniture sets that could be brought together for small groups to have their own little corner.

This unique flooring set-up also adds to the functional set-up of the space by adding 330 cubic feet of storage space which is almost equal to 8 double door wardrobes.

Homely rustic décor 


Aligning the thoughts to the concept of making the café ‘feel like home’, the décor is simple, unique and random in various spaces of this café. Hand-picked from the bazaars of Mumbai, the designers placed interesting objects, out-of-place floral fabrics and everything that could bring a smile on everyone. Each unique lamp picked for the seating assemblages also further added to the decor.


The addition of living greens in the interior spaces contributes to making the customers feel fresh, cosy and comfortable. The space is full of plants from the front façade to the end, on selected doors and some tables. Plants placed on the tables are kept in pouches made of reused plastic pockets and large size fabric pots made from the same material while some have been hung from the ceiling to make sure that no eyes miss the green.

Designers Ankit Savla and Bhumika Sukhadia designed this 2050 sqft. café with a theme of accentuated volumes following the client’s (NYASA Technologies) brief that each time a customer walks out of the café, they should want to come back to sit in a different kind of seating in a different corner. The design approach The designers visited the location of the café and initiated their research to create a design according to the stakeholders and their need. They understood the kind of clientele that would visit this café and figured that there would be all kinds of people coming in, from lone freelancers to girl gangs to families.To cater to these various groups, they decided to strategically plan seating arrangements that could offer the variation, could help groups seat while individuals and couples could have their personal space too. There was a seat for everyone. Instead of fearing the low height, the designers played with the low volumes and accentuate the low height spaces. Furniture of the café In collaboration with their in-house product and furniture manufacturing studio - OPEcrafts the Studio ASA team conceptualised 14 assemblages of seating setups. Each assemblage in this café consists of a unique anthropometric variation in seating, table & lighting fixture. To make the space feel more homely, a mixed palette of colours is used throughout. The soft white texture of the birch has been made lively by throwing bands of 24 colours of them. The rear space behind the pods has been designed to limit decibel levels of large groups and offer them some amount of privacy. To make this rear space unique, one of the largest pieces of consciously sourced, 18-foot long, single piece of East Indian Walnut table is housed to seat up to 24 people at a time and also work as a community table otherwise. One of the most attractive of all these assemblages is the quirky, double-decker pods. With space to crawl into and snuggle with your loved ones to a place to climb onto and feel like a kid on a bunk-bed peeping all over this spot was designed for people to be as they like. Floor The 1400 sq ft of the seating area of the café is divided into three typologies viz. a central serpentine aisle, floating floors for people to unwind and laze, and raised platforms to create zones for small groups.  A parameterized flooring pattern has been developed by the team, cut and laid in-situ to define the main serpentine aisle and also keeping it clear from obstacles to assure easy fire escape. Further, the floating floors are cushioned and designed to sit directly while the raised platforms have furniture sets that could be brought together for small groups to have their own little corner. This unique flooring set-up also adds to the functional set-up of the space by adding 330 cubic feet of storage space which is almost equal to 8 double door wardrobes. Homely rustic décor  Aligning the thoughts to the concept of making the café ‘feel like home’, the décor is simple, unique and random in various spaces of this café. Hand-picked from the bazaars of Mumbai, the designers placed interesting objects, out-of-place floral fabrics and everything that could bring a smile on everyone. Each unique lamp picked for the seating assemblages also further added to the decor. The addition of living greens in the interior spaces contributes to making the customers feel fresh, cosy and comfortable. The space is full of plants from the front façade to the end, on selected doors and some tables. Plants placed on the tables are kept in pouches made of reused plastic pockets and large size fabric pots made from the same material while some have been hung from the ceiling to make sure that no eyes miss the green.

Related Stories

Gold Stories

Hi There!

Now get regular updates from CW Magazine on WhatsApp!

Click on link below, message us with a simple hi, and SAVE our number

You will have subscribed to our Construction News on Whatsapp! Enjoy

+91 86574 75330

Join us Telegram

Reach out to us

Call us at +91 8108603000 or

Schedule a Call Back